Het verhaal van Werdauer Holzspielzeug

Werdauer Holzspielzeug is gevestigd in de gelijknamige stad in de Duitse deelstaat Saksen op de rand van het Ertsgebergte.


Siegfried & Katja

We worden hartelijk ontvangen door Katja Seifert - Eberlein en Siegfried Eberlein (Senior) met koffie en lokale lekkernijen. Het enthousiasme voor hun product is bij beide vanaf het begin aan duidelijk. Bij de koffie wordt de geschiedenis van het merk verteld door Siegfried. Hij is aangevangen als leerling timmerman bij de oprichting van het bedrijf in 1958 en nooit meer weggegaan. Na bijna 60 jaar en ver na zijn pensionering heeft hij het stokje doorgegeven aan zijn zoon Jens. Maar hij blijft vol passie over zijn Werdau en raakt niet uitgepraat over het produceren van houten speelgoed. Jens Eberlein is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en samen met zijn zus Katja en Siegfried werken zij gezamenlijk in de productie.


Werdauer Holzspielzeug

Werdauer is in 1958 door verschillende timmerfabrieken uit Werdau opgericht om gezamenlijk houten speelgoed te gaan produceren. Op het hoogtepunt werkte er wel 150 mensen. Het speelgoed werd met name naar West Duitsland, maar ook naar bijvoorbeeld Nederland geëxporteerd.

In 1972 is het bedrijf genationaliseerd en verder samengevoegd met andere bedrijven in de DDR. Na de "Wende" in 1989 is het bedrijf weer in private handen terecht gekomen. Waarna Eberlein Senior het bedrijf in 1998 van een investeerder heeft overgenomen en samen met zijn vrouw zelfstandig is doorgegaan.
Werdau kiest ervoor om te leveren aan speelgoed speciaalzaken waar de waarde van het speelgoed goed uitgelegd kan worden. Kwaliteit en duurzaamheid heeft zijn prijs, maar het gaat generaties mee.

Hout Sage Speelgoed is op dit moment de enige winkel in Nederland die Werdau in het assortiment heeft.


De trots van Siegfried

De gebouwen en machines van Werdau gaan al lang mee, maar functioneren nog prima om het mooie speelgoed te maken. De werkplaats is ruim opgezet, maar bedenk dat hier in het verleden tientallen mensen tegelijk hebben gewerkt. Dat moet drukte van belang en een lawaaiig geheel zijn geweest.

De onderdelen worden in grotere series op voorraad gemaakt, hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaard onderdelen. Zo wordt de chassisbalk voor alle vrachtwagens gebruikt en zijn de voor- en achteras gelijk.

In de productie maken vele slimme mallen het werk gemakkelijk. De mallen worden zelf gemaakt. Zo worden de zijwanden van de vrachtwagen cabines met zo'n een handige kopieermal gefreesd. De freesmachine is de trots van Siegfried. Hij laat vol enthousiasme zien welke onderdelen er allemaal mee gemaakt worden.

Wanneer de losse onderdelen geproduceerd zijn, worden deze samengevoegd tot het complete product met lijm, deuvels en af en toe een schroef. De tijd dat de voertuigen zelf uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet konden worden is voorbij. Volgens Siegfried is dit, helaas, niet meer van deze tijd.

Katja vertelt dat de belangrijkste periode voor de productie de maanden voor Kerstmis is. In de overige maanden wordt de voorraad hiervoor op pijl gebracht.


De slimme mallen

Het speelgoed wordt gemaakt van duurzaam geproduceerd beukenhout uit Beieren. De grove stukken hout worden zelf door Werdauer op maat gezaagd en vlak geschaafd op de juiste dikte. Het hout wordt twee keer gelakt, met kindvriendelijke lakken. Het kleurgebruik is minimaal.

De ronde gedraaide onderdelen, zoals velgen en ronde kogels, worden ingekocht bij een producent in het Ertsgebergte. De banden worden gemaakt van voedselveilig rubber.

Jaarlijks wordt de veiligheid van de producten door een onafhankelijk Duits bureau getest.

Het was een bijzondere kijk in de keuken van dit mooie merk uit Duitsland en zo het verhaal achter dit merk te kunnen optekenen. Met dank aan Siegfried Eberlein en Katje Seifert.

 

 

 


 

  Caspar     15-08-2017 10:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.